SUOMALAISEN LASIN VUOSIKIRJA

Vuoden 2019 Suomalaisen lasin vuosikirja: KUTSU LASINTEKIJÖILLE

Suomen lasimuseon ystävät ry julkaisee kesäkuun alussa Suomalaisen lasin vuosikirjan 2019, joka on sarjan kuudes. Kirja on A4-kokoinen nelivärinen n.160-sivuinen tietoteos ja sen painos on n.1500 kpl.Osa painoksesta jaetaan yhdistyksen jäsenille jäsenetuna ja loput myydäänl asimuseolla tai jälleenmyyjien kautta sekä vanhan tavaran avaran myyntitapahtumissa.

Kirja sisältää artikkeleita vanhoista ja uusista suomalaisista lasiesineistä sekä niiden tuotannosta. Julkaisussa on myös Suomen lasimuseon ja Suomen lasimuseon ystävät ry:n viime vuoden toimintakertomukset. Lisäksi julkaistaan valikoima suomalaisten lasiesineiden laatuhuutokaupoissa toteutuneista huutokauppahinnoista.

Tämän vuoden kirjassa julkaistaan kuvia kuvateksteineen vuoden 2018 ja alkuvuoden 2019 aikana valmistetuista lasiesineistä. Pyrimme julkaisemaan 1 – 2 kuvaa / lasintekijä. Pyydämme teitä lähettämään kuvia ja kuvatekstiehdotuksia pe 15.2.2019 mennessä sähköpostin liitetiedostoina: vuosikirja@suomenlasimuseonystavat.fi

Kuvista ja teksteistä emme pysty maksamaan palkkioita tai käyttökorvauksia. Pyrimme kuitenkin toimittamaan osallistuneille oman kappaleen vuosikirjaa.

KUVAFORMAATTIOHJEET (UUDET!)

Paras formaatti on Tif eli TIFF. Hyviä ovat myös jpg eli JPEG. Värit CMYK tai RGB. Pdf-kuvia ei suositella. GIF ja PNG eivät käy ollenkaan.

KUVAKOOT

Kuvatiedostojen pitää olla riittävän suuria painamiseen mutta tiedostojen siirtämisen kannalta ei liian isoja. Suosittelemme 2-10megatavun (Mt) tiedostoja (esim. tavalliset jpg-kuvat). Jos tarvitsemme isompaa kuvaa, pyydämme sitä erikseen.

KUVIEN MÄÄRÄ

Korkeintaan 5 kuvaa/tekijä.

KUVALINKKIEN LÄHETTÄMINEN

Lähetä kuvat mieluiten suoraan sähköpostin liitteinä. Kuvia voi lähettää myös latauslinkkien avulla, kuten WeTransfer. Voimme kuitenkin joutua pyytämään uudelleenlähetystä, jos linkki on ehtinyt vanhentua ennen kuin ehdimme lataamaan kuvat.

KUVIEN NIMEÄMINEN

Nimeä kuvatiedostot niin että ne sisältävät sekä suunnittelijan että teoksen nimen ja tarvittaessa järjestysnumeron. Aloita tekijän sukunimellä. Esimerkki: Jappinen1Lasiteos.jpg

KUVATIEDOT

Toivomme kuviin saatteeksi seuraavat tiedot jokaiselle kuvalle (joko sähköpostissa tai word-tiedostona, ei pdf:nä). Tärkeää on, että pääsemme käsiksi tekstiin ja saamme kopioitua tarpeelliset osat julkaisuun.

Toivomme kuviin saatteeksi seuraavat tiedot:

1. Suunnittelija, suunnitteluvuosi

2. Teoksen nimi

3. Puhaltaja/valmistaja, tekovuosi

4. Valmistustekniikka, materiaalit

5. Teoksen koko (cm)

6. Valokuvaaja

7. Lyhyt kuvaus teoksesta, mainiten myös mahdolliset näyttelyt tai julkaisut joissa teos on ollut esillä

8. Suunnittelijan (ja puhaltajan) yhteystiedot: nettisivut, s-posti, puhelin, postiosoite yms. Postiosoite on PAKOLLINEN jos haluat oman kappaleen vuosikirjaa! Vuosikirjan voi myös noutaa lasimuseolta. (Yhteystietoja ei julkaista.)

Suomalaisen lasin vuosikirjan ISSN-tunnus on 2342-3722. Aiemmat suomalaisen lasin vuosikirjat (2014-2018) on esitelty mm. lasimuseon ystävien nettisivuilla www.suomenlasimuseonystavat.fi, josta löytyvät myös tämän kutsun tiedot. Pyydämme levittämään tätä kutsua aiheesta kiinnostuneille kollegoille!


Ystävällisin terveisin

Timo Laakso, vuosikirjan toimittaja

040-756 9497


PS: Kuvia ja tietoja lasiesineistä julkaistaan jatkuvasti ympäri vuoden Lasinkeräilijän Blogissa:

www.lasinkerailijanblogi.blogspot.fi/

Kuvia ja tekstejä voi sinne lähettää: lasinkerailijanblogi@gmail.com

Suomalaisen lasin vuosikirjat

ovat myynnissä Suomen lasimuseon myymälässä hintaan 20 € / kpl.

Museolla ei ole verkkokauppaa, mutta voit tiedustella tilausohjeita puhelimitse numerosta 019 7584108 tai sähköpostitse: glass.museum(at)riihimaki.fi

Suomalaisen lasin vuosikirja 2018


Suomen lasimuseon ystävät ry on julkaissut nyt viidennen kerran Suomalaisen lasin vuosikirjan. Kirjan sivumäärä on kannet mukaan laskien 164. Vuosikirja on runsaasti kuvitettu ja nelivärinen, sivukoko on hieman madallettu A4.

Vuosikirja on talkootyönä toteutettu artikkelikokoelma, joka käsittelee vanhaa ja uutta suomalaista lasituotantoa. Igor Herler on kirjoittanut erittäin mielenkiintoisen artikkelin siitä, mikä Aino Aallon rooli todellisuudessa on ollut Aalto-sarjan suunnittelussa. Sarja tunnetaan myös nimellä Bölgeblick.

Mäntyharjun lasitehtaan perustamisesta on kulunut 50 vuotta. Kaisa Koivisto on kirjoittanut artikkelin tehtaan lyhyestä historiasta. Viime vuonna kuolleen muotoilija Valto Kokon tuotantoa ja uraa esitellään Hannele Viilomaan ja Kaisa Koiviston artikkelissa. Myös muotoilijat Valto Kokko, Kerttu Nurminen ja Soile Yli-Mäyry ovat kirjassa esillä.

Viime kuluneen vuoden aikana valmistettuja lasiesineitä esitellään laajasti ja Riihimäellä toimivat lasistudiot esitellään myös. Myös Aurinkopullon uustuotantoversion valmistamisesta on visuaalinen juttu kirjassa.

Suomen lasimuseon ystävät ry:n kustantaman kirjan ovat toimittaneet Timo I. Laakso ja Jyrki Winter, graafisesta suunnittelusta vastaa Maara Kinnermä. Painotyön on tehnyt Dardeze Holografija, Latvia. Painos on 1500 kpl. Yhdistyksen jäsenet saavat kirjan jäsenetuna. Kirjaa myydään mm. Suomen lasimuseon myymälässä. ISSN 2342-3722.

Vuosikirjoja jaetaan jäsenetuna Suomen lasimuseon ystävät ry:n infopöydässä Riihimäellä järjestettävän Lasi- ja keräilytapahtuman aikana lauantaina 9.6. Kirjan saa näyttämällä jäsenkortin, jossa on tämän vuoden maksutarra liimattuna. Info-pöytä on lasimuseon sisäänkäynnin vieressä. Yhdistyksen jäsenet voivat ostaa lisäkappaleita uudesta vuosikirjasta ja aikaisempien vuosien vuosikirjoista puoleen hintaan eli 10 euroa kappale. Ostettavat kirjat hankitaan museomyymälästä, infopöydässä ainoastaan jaetaan jäsenetukirjoja. Kirjan voi hakea jo vaikka nyt heti museon myymälästä jäsenkortin esittämällä. Jäsenetukirjoja jäsenet voivat noutaa myös kesätapahtuman jälkeen lasimuseon myymälästä kuluvan vuoden loppuun asti.