SUOMALAISEN LASIN VUOSIKIRJA

Suomalaisen lasin vuosikirja esittelee nykylasin tekijät

Suomen lasimuseon ystäväyhdistys on julkaissut vuosikirjasarjansa kahdeksannen osan.

Suomalainen design on erityisesti tunnettu lasitaiteesta, joka niitti mainetta ja kunniaa etenkin suomalaisen muotoilun kulta-aikana. Vahva perinne elää Suomessa ja kiinnostaa sekä kotimaassa, että kansainvälisesti.

Vuosikirja on yksi yhdistyksen tavoista toteuttaa missiotaan, eli edistää suomalaista lasikulttuuria tekemällä alan toimijoita ja lasimuotoilua tutuksi. Kirja kokoaa yksiin kansiin muun muassa yli 40 lasintekijän uusia teoksia. Kirjan muissa artikkeleissa syvennytään esimerkiksi keräilijöiden uuteen sukupolveen.

Korkeatasoinen kirja toimitetaan vapaaehtoistyönä, rakkaudesta lasiin. Jäsenistössämme on paljon asiantuntijuutta ja olemme todella iloisia, että voimme jakaa sitä eteenpäin näin upealla tavalla.


Suomen lasimuseon ystävät ry:n kustantaman kirjan ovat toimittaneet Jyrki Kippola, Satu-Lotta Peltola, Iivari Viilomaa ja Jyrki Winter. Graafinen suunnittelu, Maara Kinnermä. Yhdistyksen jäsenet saavat kirjan jäsenetuna. Kirjaa myydään mm. Suomen lasimuseon myymälässä, hintaan 20 €. Painos on 1200 kpl, painotyön on tehnyt Premedia Helsinki Oy. Kirjan ISSN-tunnus on 2342-3722.

KUTSU LASINTEKIJÖILLE

Suomen lasimuseon ystävät ry julkaisee vuosittain kesäkuun alussa Suomalaisen lasin vuosikirjan. Kutsumme nykylasintekijät mukaan omilla teoskuvillaan. Vuosikirja mahdollistaa näkyvyyttä nykylasintekijöille ja täten tukee yhdistyksen tavoiteta tehdä alan toimijoita ja lasimuotoilua tutuksi.

Kirjassa julkaistaan kuvia edellisen vuoden ja alkuvuoden aikana valmistetuista lasiesineistä. Pyrimme julkaisemaan 1-2 kuvaa / lasintekijä.

AIKATAULU

Pyydämme teitä lähettämään kuva ja kuvatekstiehdotukset 15.2. mennessä. Muista vinkata osallistumisesta myös kollegoille.

HUOM!

Kuvista ja teksteistä emme maksa palkkioita tai käyttökorvauksia. Pyrimme kuitenkin toimittamaan osallistuneille vuosikirjan. Lisäksi varaamme oikeuden julkaista kuvia myös SLMY Ry:n sosiaalisen median kanavissa.

KUVIEN LÄHETTÄMINEN

Lähetä kuvat mieluiten suoraan sähköpostin liitteinä. Kuvia voi lähettää myös latauslinkkien avulla, kuten WeTransfer. Voimme kuitenkin joutua pyytämään uudelleenlähetystä, jos linkki on ehtinyt vanhentua ennen kuin ehdimme lataamaan kuvat. Korkeintaan 5 kuvaa/tekijä, joista valitsemme julkaistavat.

Lähetä kuvat tai linkki osoitteeseen: vuosikirja@suomenlasimuseonystavat.fi

OHJEET

KUVAFORMAATTI: TIFF/JPEG. Värit CMYK tai RGB. Emme käytä muita kuvaformaatteja.

KUVAKOOT: Suosittelemme 2-10 megatavun (Mt) tiedostoja. Kuvatiedostojen pitää olla riittävän suuria painamiseen, mutta tiedostojen siirtämisen kannalta ei liian isoja.

KUVIEN NIMEÄMINEN: Nimeä kuvatiedostot niin, että ne sisältävät sekä suunnittelijan että teoksen nimen ja tarvittaessa järjestysnumeron. Aloita tekijän sukunimellä. Esimerkki: Jappinen1Lasiteos.jpg

KUVATIEDOT: Toivomme kuviin saatteeksi seuraavat tiedot jokaiselle kuvalle (joko sähköpostissa tai word-tiedostona, ei pdf:nä). Tärkeää on, että pääsemme käsiksi tekstiin ja saamme kopioitua tarpeelliset osat julkaisuun.

Lisää kuvien saatteeksi seuraavat tiedot:

  • Suunnittelija, suunnitteluvuosi
  • Teoksen nimi
  • Puhaltaja/valmistaja, tekovuosi
  • Valmistustekniikka, materiaalit
  • Teoksen koko (cm)
  • Valokuvaaja
  • Lyhyt kuvaus teoksesta, mainiten myös mahdolliset näyttelyt tai julkaisut joissa teos on ollut esillä
  • Suunnittelijan (ja puhaltajan) yhteystiedot: nettisivut, s-posti, puhelin, postiosoite yms.

Postiosoite on pakollinen, jos haluat oman vuosikirjakappaleen Vuosikirjan voi myös noutaa lasimuseolta. (Yhteystietoja ei julkaista.)

Suomalaisen lasin vuosikirja 2020

Suomen lasimuseon ystäväyhdistys on julkaissut vuosikirjasarjansa seitsemännen osan. Kirja kokoaa yksiin kansiin muun muassa yli 40 lasintekijän teoksia vuodelta 2019. Kirjan muissa artikkeleissa syvennytään mm. Heikki Orvolan yli 50-vuotiseen uraan lasitaiteilijana.

Suomen lasimuseon ystävät ry:n kustantaman kirjan ovat toimittaneet Jyrki Kippola, Satu-Lotta Peltola ja Jyrki Winter, graafisesta suunnittelusta vastaa Maara Kinnermä. Painotyön on tehnyt Premedia Helsinki Oy. Painos on 1200 kpl. Yhdistyksen jäsenet saavat kirjan jäsenetuna. Kirjaa myydään mm. Suomen lasimuseon myymälässä, hintaan 20 €.

Kirjan ISSN-tunnus on 2342-3722.

Suomalaisen lasin vuosikirja 2019

Suomen lasimuseon ystävät ry on julkaissut kuudennen Suomalaisen lasin vuosikirjan. Tänä vuonna Igor Herler jatkaa tutkielmien sarjaansa Alvar Aallon lasimuotoilusta; aiheena ovat maailman suurimmat Aalto-maljakot. Toisessa artikkelissaan Herler pohdiskelee lasitehtaiden muotoilukilpailuja.

Oiva Toikan muotoilemat lasiset hedelmät ja vihannekset ovat Jyrki Kippolan visuaalisen jutun aiheina.

Suomen lasimuseon ystävät ry:n kustantaman kirjan ovat toimittaneet Jyrki Kippola, Timo I. Laakso ja Jyrki Winter, graafisesta suunnittelusta vastaa Maara Kinnermä. Painotyön on tehnyt Dardeze Holografija, Latvia. Painos on 1250 kpl.

Suomalaisen lasin vuosikirja 2018

Vuosikirja on talkootyönä toteutettu artikkelikokoelma. Igor Herler on kirjoittanut erittäin mielenkiintoisen artikkelin siitä, mikä Aino Aallon rooli todellisuudessa on ollut Aalto-sarjan suunnittelussa.

Mäntyharjun lasitehtaan perustamisesta on kulunut 50 vuotta, jonka lyhyestä historiasta Kaisa Koivisto on kirjoittanut. Viime vuonna kuolleen muotoilija Valto Kokon tuotantoa ja uraa esitellään Hannele Viilomaan ja Kaisa Koiviston artikkelissa. Myös muotoilijat Valto Kokko, Kerttu Nurminen ja Soile Yli-Mäyry ovat kirjassa esillä.

Kirjan ovat toimittaneet Timo I. Laakso ja Jyrki Winter. Graafinen suunnittelu, Maara Kinnermä. Painotyö, Dardeze Holografija, Latvia. Painos 1500 kpl. ISSN 2342-3722.